Forebyggelse af komplikationer ved lungekræft

Lungekræft er en af de hyppigste tumorsygdomme i verden. I Region Syddanmark, Region Sjælland og Slesvig-Holsten får omkring 4.000 personer konstateret sygdommen årligt. Komplikationer ved behandlingen af lungekræft kan have alvorlige konsekvenser.

Lungebetændelse er desværre en hyppig komplikation efter behandling af lungekræft.

Stråleterapi kan føre til en betændelse i lungerne

Mange lungekræftpatienter modtager stråleterapi, særligt når man ikke kan operere. I 10-15 procent af disse tilfælde reagerer lungen med en betændelse, en såkaldt strålepneumonitis. Det kan ske, at betændelsen først opstår nogle uger efter endt behandling, og at man derfor ikke opdager sammenhængen. Det er nemt at behandle strålepneumonitis, hvis man opdager den i tide.

 

Ny app skal gøre en tidlig genkendelse lettere

Forskere ved Lübeck Universitet arbejder på at kunne genkende sådanne komplikationer på et tidligt stadie. I samarbejde med firmaet Nextlabel udvikler derfor en skræddersyet app, som spørger efter symptomer og kan advare brugeren ved mistanke om strålepneumonitis. På den måde håber man, at patienter opsøger deres læge tidligere og således bedre kan behandles.

I forbindelse med NorDigHealth kan patienter, som har været i strålebehandling for en ondartet lungetumor, teste appen hjemme. Studiet støttes af Onkologisk Afdeling ved Århus Universitetshospital, af Medicinsk Afdeling ved Sjællands Universitetshospital og af Medicinsk Klinik III ved Slesvig-Holstens Universitetshospital i Lübeck.

 

For at spore en eventuel lungebetændelse tidligere udvikles en app.
Dirk Rades

Kontakt forskerne bag studiet

Prof. Dr. Dirk Rades
Professor ved Lübeck Universitet og cheflæge ved Klinik for Stråleterapi ved Universitetsklinikken Slesvig-Holsten i Lübeck

Telefon: +49 451 500 45400
E-Mail: dirk.rades@uksh.de