Forebyggelse af bivirkninger efter stråleterapi

Ved stråleterapi i hoved-halsregionen kan huden reagere med udslet, kløe, en brændende fornemmelse og smerte. Også mundslimhinden kan blive ramt af bivirkninger fra bestrålingen.

Patienter efter stråleterapi kan udvikle hudreaktioner.

Forebyggelse ved hud- og mundpleje

Huden og mundslimhinden bliver mere eller mindre hårdt belastet i regionen, som bliver bestrålet. Hvis en betændelsesreaktion opstår i disse regioner, kan en pause fra terapien være påkrævet. Det er påvist, at dette har en negativ indflydelse på effekten af stråleterapien. Det kan dog forebygges ved grundig hudpleje og en regelmæssig, omfattende mundpleje, hvilket kræver stor selvdisciplin fra patienternes side.

 

Speciel app med hukommelsesfunktion

De første forskningsresultater indikerer, at hyppigere samtaler med den behandlende læge muligvis kan motivere patienterne til en bedre mund- og hudpleje, som vil forringe bivirkningerne. I forbindelse med et dansk-tysk studie vil forskere fra Lübeck Universitet undersøge, om en særlig, nyudviklet app kan hjælpe patienterne til at gennemføre den nødvendige pleje i løbet af dagen.

I Region Syddanmark, Region Sjælland og Slesvig-Holsten får årligt 23-27 ud af 100.000 mænd og 8-10 ud af 100.000 kvinder konstateret en ondartet tumor i hoved-halsregionen. De fleste af disse patienter har brug for stråleterapi, som for 85 procents vedkommende er forbundet med en meget generende betændelse af huden og mundslimhinden.

Denne app skal udvikles og bruges til at minde patienten om at pleje sin hud efter stråleterapi.
Dirk Rades er professor og leder studiet.

Kontakt forskerne bag studiet

Prof. Dr. Dirk Rades
Professor ved Lübeck Universitet og cheflæge ved Klinik for Stråleterapi ved Universitetsklinikken Slesvig-Holsten i Lübeck

Telefon: +49 451 500 45400
E-Mail: dirk.rades@uksh.de