Slut med at være en søvnløs sofakartoffel
Nyheder • by Nina Matthiesen
Berit sov for lidt, og Hanne hang fast i lænestolen og fik ikke nok motion. Begge har de taget fat i deres problemer ved at deltage i NorDigHealths studie om søvn, stress og motion, der også undersøger, hvordan teknologien påvirker os, og om den kan hjælpe os til at blive sundere. Du kan møde de to deltagere og NorDigHealths Pippi Bjørck i denne uges Hendes Verden, hvor de fortæller om deres erfaringer med sundhedsteknologi og motivation.
Den sundhedsteknologi, NorDigHealth arbejder med i dette studie, er et smartwatch, som blandt andet måler stress, hvor meget deltagerne bevæger sig og hvordan de sover. Urets målinger hjælper deltagerne med at få et overblik, både over de dårlige vaners omfang og sidenhen over fremskridtene.
”Jeg sov ikke særlig meget. Jeg gik sjældent i seng før midnat og vågnede altid tidligt om morgenen. Som det første greb jeg ud efter telefonen og lå og læste Facebook, indtil det var tid at stå op. Jeg var helt nede på 4-5 timers søvn i hverdagene,” fortæller Berit, der er 48 år og arbejder med regnskab, til Hendes Verden.
Den manglende søvn blev til manglende overskud i familielivet med tre teenagere og lange arbejdsdage. NorDigHealths forskere bad Berit om at fjerne al elektronik fra soveværelset, og det virkede. Allerede efter kort tid kunne hun mærke, at hun slappede bedre af ved at ligge i sengen og hvile fremfor at være på Facebook.
”I dag sover jeg gennemsnitligt 6,5 timer i hverdagene og op til ni timer i weekenderne. Det har givet mig mere overskud. Det kan også ses på uret, der viser, at mit stressniveau er faldet,” siger Berit.
Hanne på 67 år er pensionist og lider af fibromyalgi og knogleskørhed. Sygdommene giver spændinger i kroppen og gør det svært at sove uden medicin, men den vil Hanne gerne undgå. Hendes begrundelse for at tilmelde sig forskningsprojektet var en idé om, at mere motion kunne hjælpe på spændinger og søvn.
”Uret har været en pisk, der har fået mig i gang. Hvis jeg har siddet for længe, fortæller det mig, at jeg skal op og røre mig. Så tager jeg gerne 300 skridt på stedet,” fortæller Hanne.
Både Berit og Hanne vil blive ved med at bruge aktivitetsuret, også når forsøget slutter.
”Jeg har altid tænkt, at det var fjollet at bruge en skridttæller. I dag kan jeg se, at det ur har haft en mega betydning. Uden målingerne ville jeg stadig have siddet i lænestolen og overvejet, om jeg skulle gå en tur – uden at få det gjort,” lyder Hannes ærlige vurdering. Da projektet holdt pause under corona og hun ikke behøvede at måle sine aktiviteter, kom hun ikke afsted. Men når hun bruger det, er resultaterne til at tage og føle på.
”Jeg har forbedret min kondition. Jeg har mindre ondt i kroppen. Jeg har tabt et par kilo, og når jeg ligger i min seng om aftenen, slapper jeg meget bedre af end tidligere,” siger Hanne.
Pippi Bjørck arbejder i NorDigHealth og tester aktivitetsure som en del af sit job. For øjeblikket arbejder hun med det særlige smartwatch GoBe. Udover de typiske målinger af bevægelse og stress kan GoBe-uret måle kalorieindtag, forklarer Pippi.
”Jeg kan hele tiden aflæse balancen: Er jeg i underskud og skal spise lidet, eller har jeg spist for meget og skal holde lidt igen?”
Den funktion kan spare tid i forhold til, hvis man manuelt skal indtaste sin mad i en app som fx LifeSum, og gøre det nemmere, hvis man gerne vil holde øje med kalorierne med henblik på at tabe sig. Pippi har selv erfaring med, hvordan et almindeligt aktivitetsur, der registrerede hendes motion, kombineret med at tælle kalorier motiverede hende til at tabe sig, fortæller hun til Hendes Verden. Næste skridt i arbejdet med GoBe-uret bliver derfor, at 70 borgere, der gerne vil sige farvel til overflødige kilo, får mulighed for at teste, om GoBe kan hjælpe og motivere dem.
Hvis du også har lyst til at deltage i et af NorDigHealths studier, så kontakt os på nordighealth@regionsjaelland.dk og følg med her på hjemmesiden og Facebook, hvor vi jævnligt søger testpersoner.