Sammen uden grænser – Afslutningskonference i NorDigHealth
Nyheder • by Dirk Keil
Forskere og medarbejdere fra NorDigHealth præsenterede projektets resultater ved afslutningskonferencen i Lübeck
I anledning af afslutningen af det treårige Interreg-projekt NorDigHealth mødtes forskere, læger, speciallæger og repræsentanter fra universiteter og hospitaler i Tyskland og Danmark den 8. december 2021 til en konference i MediaDocks i Lübeck.
11 projekt- og 18 netværkspartnere har arbejdet sammen om dette projekt siden januar 2019. Konferencen gjorde status over de opnåede resultater og gav et indblik i nye fremtidige samarbejder. På grund af udviklingen i corona-pandemien fandt begivenheden sted i stærkt reducerede rammer og under strenge forholdsregler.
International opmærksomhed
Deltagerne blev budt velkommen af programleder Søren Tvilsted fra Sjællands Universitetshospital. Derefter talte Danmarks ambassadør i Tyskland, Susanne Hyldelund, og Tysklands ambassadør i Danmark, prof. Pascal Hector via video. Susanne Hyldelund: ”I har opnået positive resultater i disse svære tider, hvor fysiske møder ikke var mulige – det er bemærkelsesværdigt”. Den tyske ambassadør henviste til Dronning Margrethes besøg i Tyskland november i år, og sagde ”Tyskland og Danmark er et fremragende eksempel på, at grænser også kan forbinde.”
Også den danske honorarkonsul i Lübeck, Carsten Bliddal, præsidenten for Lübeck Universitet, prof. Gabriele Gillesen-Kaesbach og direktøren for Universitetshospitalet Slesvig-Holsten, Constanze Wildenhain talte til de fremmødte.
Alle udtrykte deres store interesse for det dansk-tyske samarbejde og ønskede, at denne form for samarbejde ville blive videreført. Især inden for sundhed og fremtidige teknologier såsom kunstig intelligens er der interessante forsknings- og samarbejdsområder.
Mobile teknologier og digitale løsninger
I de følgende foredrag blev resultaterne fra projektet præsenteret, og der var et særligt fokus på mobile teknologier og digitale løsninger, som har spillet en hovedrolle i projektet. Troels Kjær, overlæge og professor ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde, forklarede, at et tæt netværk af hospitalsafdelinger, universiteter og samarbejde med borgerne var nødvendigt for at nå i mål med projektet. Hans tyske kollega, direktøren for Klinik for Stråleterapi i Lübeck og professor, Dirk Rades, omtalte udfordringen ved at håndtere data og de forskellige nationale tilgange til det i sit foredrag. Barbara Ann Barret, post.doc. ved Roskilde Universitet fokuserede på effekter af digitalisering fra brugerens perspektiv.
I dag eller slet ikke. I morgen er det for sent
Freddy Blak, medlem af regionsrådet i Region Sjælland og medlem af Interreg-udvalget, berettede om sin mangeårige erfaring og de gode muligheder, som Interreg-programmet giver for innovative projekter. ”Det handler om at udvikle gode projekter med fremsynethed”, sagde Freddy Blak med et blink i øjet: ”I dag eller slet ikke. I morgen er det for sent.” Hans tyske kollega i Interreg-udvalget, Simone Lange, påpegede, at denne type Interreg-projekter ”handler om sundhed, bæredygtighed og et godt liv ”, og hun fortsatte: ”Her har jeres projekt gjort et stort bidrag!” Fælles forskning i to lande giver en række fordele. På den ene side kan forskerne inddrage en større befolkningsgruppe i deres undersøgelser og dermed opnå mere pålidelige resultater. På den anden side vil det være muligt at teste løsninger i to forskellige nationale sundhedssystemer.
Konferencen sluttede med en paneldebat om, hvordan teknologier til sundhedssektoren kan udvikles bedst muligt. Her skal forskere, speciallæger, virksomheder og borgere inddrages i et tæt samarbejde. Med udgangspunkt i erfaringerne fra succesfuldt projektarbejde gennem de seneste tre år og med et blik på fremtiden, opstod spørgsmålet: Hvad kan vi gøre bedre – og hvordan? Dette spørgsmål åbner nu perspektiver for fremtidigt samarbejde i nye projekter.