NorDigHealth projektet udgivet i stor slutrapport
Nyheder • by Pernille Damborg Eden
I alt 11 projekt- og 18 netværkspartnere inden for sundhed, forskning, uddannelse, teknologi og samfund har arbejdet sammen på tværs af grænser. Det treårige projekt startede i 2019 og er nu udgivet i en stor rapport.
Sjællands Universitetshospital har sammen med universitetshospitalet i Slesvig-Holsten og Lübeck Universitet stået i spidsen for projektet NorDigHealth. Her har hospitaler, forskningsinstitutioner, patientforeninger og erhvervsliv arbejdet sammen om skabe nye innovative løsninger til gavn for borgere og patienter.
Resultaterne af forskningssamarbejdet er præsenteret i en ny stor slutrapport: Sammen uden grænser / Gemeinsam grenzenlos.
Projektet har haft et budget på over 4 mio. euro, hvoraf 2,5 mio. euro er et tilskud fra Interreg Deutschland Danmark, som understøtter det tværnationale samarbejde mellem Danmark og Tyskland.
Projektdeltagerne har arbejdet sammen i mere end 10 forskningsstudier og tilhørende workshops.
Forskningsaktiviteterne er blevet støttet af netværkspartnere inden for sundhed, forskning, samfund og teknologi. Det vidner om en stor interesse for projektet og et stort behov for at udvikle nye løsninger, som kan komme borgere og patienter til gavn.
Fra fitnessur til eftervirkninger af strålebehandling
Nogle af studierne i NorDigHealth handlede om at fremme borgernes sundhed. Her blev et fitnessur testet for at se, hvordan det kan motivere folk til at føre en sund livsstil. En anden undersøgelse så på, om et særligt filtersystem kunne hjælpe rygere med at holde op med at ryge.
Undersøgelser inden for behandling har undersøgt brugen af apps på smartphones og tablets:
Hvordan kan en app for eksempel hjælpe med at undgå eller mindske bivirkninger og eftervirkninger ved strålebehandling af patienter med hoved- og halstumorer?
Hvordan kan lungebetændelse forårsaget af strålebehandling ved lungekræft opdages tidligere ved hjælp af en app?
En anden app skal hjælpe med at kontrollere udviklingen af øjensygdommen aldersbetinget makuladegeneration (AMD).
Et andet studie undersøgte brugen af devices til at overvåge tilstanden hos nyligt opererede patienter uden for hospitalet, og om man ved hjælp af devices kan diagnosticere og overvåge patienter med epilepsi.
Dette er kun et udvalg af undersøgelser, der er udført i projektet.
Læs mere i den samlede slutrapport: Sammen uden grænser / Gemeinsam grenzenlos
Fra Sjællands Universitetshospital har følgende afdelinger deltaget:
- Kirurgisk Afdeling, Center for Surgical Science
- Neurologisk Afdeling
- Øjenafdelingen
- Forskningsprojekter og Klinisk optimering (RePCO), staben
Læs hele rapporten her https://www.nordighealth.eu/endelig-brochure-om-projektet