I forskningens tegn
Nyheder • by Fatma Güney
I starten af december var en gruppe forskere i Bruxelles for at få indblik i, hvordan EU-systemet fungerer og i mulighederne for forskningsfinansiering fra EU. Turen bød på møder med tre danske EU-parlamentarikere, Greater Copenhagen EU Office og oplægsholdere fra EU-aktører i Bruxelles.
EU-støtte til regionens forskere
Turen gik bl.a. til Rue du Luxemburg, hvor Greater Copenhagen EU Office ligger. Kontoret varetager Region Sjællands interesser i EU, og her havde deltagerne fornøjelsen af at høre om mulighederne for finansiering af deres forskning ved EU-chefkonsulent Anne Meidahl Petersen. Alene til sundhedsforskning er der 8 mia. euro i EU og 5,3 mia. euro til implementering og udrulning af sundhedsindsatser frem til 2027. Turen bød også på oplæg fra andre EU-aktører, herunder Jacob Just Madsen fra DANRO, Uddannelses- og Forskningsministeriets kontor i EU, som gav et nærmere indblik i Horizon Europe.
”Alt det arbejde, der foregår i Bruxelles, er meget mere tydeligt for mig, så det er lettere for mig som forsker at navigere i. For min forskning betyder det, at jeg er bedre i stand til at målrette kommende ansøgninger og dermed opnå større succesrate”, siger Troels Wesenberg Kjær, professor og overlæge på Neurologisk Afdeling på SUH, som var en af deltagerne på turen.
Gruppen fik også en præsentation af Regional Udvikling i Region Sjælland, herunder af Fondskontoret ved direktør Carsten Krabbe.
Nye og forhenværende EU-parlamentarikere
EU-parlamentariker Pernille Weiss fortalte om den europæiske dagsorden omkring overvægt, som én af hendes mærkesager, da overvægt øger risikoen for mange andre sygdomme. Sætter man ind dér, vil det gavne mange. Pernille Weiss blev efterfulgt af Søren Gade, som gav et indblik i det særlige Udvalg om Kræftbekæmpelse (BECA), som netop har udarbejdet en rapport på området, hvor politikerne f.eks. anbefaler, at man laver et europæisk videnscenter for kræftforskning. Endelig gav Christel Schaldemose en kort indflyvning i samarbejdet mellem EU-landene under coronapandemien, og udfordringerne ved kunstig intelligens inden for sundhed.
Under hele turen var deltagerne guidet af forhenværende EU-parlamentariker og nuværende regionsrådsmedlem Freddy Blak. Han ledede gruppen fra Region Sjælland smidigt igennem EU-Parlamentet og bragte smil og latter frem igennem anekdoter om de politiske grupper, afstemninger, og hvordan taletiden fordeles i et parlament med 705 medlemmer.
”I plenarsalen sidder man i hver sin politiske gruppe, og man har taletid, f.eks. har en ordfører 5 minutter til at fremlægge sin side af sagen, mens den såkaldte ”skygge-ordfører” har tre minutter. Det håndhæves ved, at mikrofonen slukkes efter den tildelte tid. Det er meget effektivt på den måde”, fortalte Freddy.
Forskningsunderstøttelse
Turen var arrangeret af stabsenheden Forskningsprojekter og Klinisk optimering (RePCO) ved Sjællands Universitetshospital for en række forskere, som arbejder på forskningsprojekter inden for digitale teknologier, søvnapnø og covid-19-senfølger.
”Jeg håber, at deltagerne har fået en større indsigt i mulighederne for at hente penge til forskning fra diverse EU-programmer, og at turen har givet anledning til at diskutere muligheder og projekter på tværs af specialer”, siger Søren Tvilsted, programleder i RePCO.
På turen deltog Forskningsprojekter og Klinisk optimering fra SUH samt direktør for Regional Udvikling Carsten Krabbe. Derudover deltog forskere og afdelingsledere fra Neurologisk Afdeling, Øjenafdelingen, Klinisk Farmakologisk Enhed og Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital samt Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling fra Holbæk Sygehus.
Projekter repræsenteret på turen:
- Interreg ØKS-projektet ”Sleep Across Water”
- Interreg ØKS-projektet “Covid-19 Senfølger”
- Interreg Deutschland-Danmark-projektet ”NorDigHealth”