Gemeinsam grenzenlos - Når vi er fælles er der ingen grænser
Nyheder • by Dirk Keil
Busser in Lübeck reklamerer for dansk-tysk samarbejde i sundhedsforskning
Vores samarbejde har været meget synligt, endda på busserne i Lübeck
For at synliggøre den tværnationale forskning i NorDigHealth har projektet arbejdet med kommunikationsformer, som man ikke typisk ser i forskningskommunikation. Ved afslutningskonferencen for projektet kører to busser igennem Lübeck og gør opmærksom på det dansk-tyske samarbejde.
Folie bliver anbragt på bussen (Foto: Carsten Boock)
På busserne står der "sammen uden grænser, og det betyder, at vi overvinder grænser og arbejder sammen", siger professor Dirk Rades, direktør for Klinik for Stråleterapi ved Universitetsklinikken Slesvig-Holsten. Hans kollega professor Troels Wesenberg Kjær, overlæge på Neurologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital tilføjer, ”Det gælder ikke kun grænsen mellem de to lande, det gælder også grænserne mellem regioner, fakulteter, hospitaler og universiteter. Jeg synes, NorDigHealth er et fremragende eksempel på, hvordan man kan arbejde sammen på tværs af grænser på forskellige områder.” Begge professorer er involveret i ledelsen af projektet og repræsenterer hver især den tyske og danske del af samarbejdet.
Projektet har forsket i behandling og forebyggelse, har præsenteret en række videnskabelige studier, bragt forskningsinstitutioner og virksomheder sammen og har arbejdet intensivt med digitale teknologier. Næstved og Lübeck har været testlaboratorie for de forskellige afprøvninger. Projektet har derfor arbejdet med en kommunikationsindsats i begge byer. Måske lidt utraditionelt for et Interreg-projekt valgte projektet at reklamere lokalt i den offentlige transport. Ved busholdesteder i Næstved opfordrede en plakat med pizza og salat til at deltage i et forskningsstudie om overvægt, og i Lübeck gjorde to store busreklamer opmærksom på det tværnationale samarbejde mellem blandt andet Universitetsklinikken i Lübeck og Sjællands Universitetshospital.
Poster ved busstoppesteder i Næstved (Foto: Kathrine Thude)
Den fælles forskning i de to lande giver en række fordele. På den ene side kan forskerne inddrage en større befolkningsgruppe i deres studier og dermed opnå mere pålidelige resultater. På den anden side er det muligt at teste løsninger i to forskellige nationale sundhedssystemer. Alene denne mulighed har givet vigtig viden. "Folk er alle grundlæggende ens, de har de samme basale behov, deres kroppe er bygget op på samme måde – men overraskende nok fungerer vores sundhedssystemer meget forskelligt," siger Troels Kjær. Og her kan man lære meget af hinanden, tilføjer Dirk Rades: ”Hvad går bedre i Danmark, og hvad i Tyskland? Hvad kan vi gøre bedre og hvordan? ”De forskellige måder at håndtere data på, og nye teknologier kan nævnes som et eksempel. Mens man i Danmark er meget dynamiske og fordomsfrie i denne henseende, handler man i Tyskland meget mere konservativt og forsigtigt. Et andet eksempel er arbejdstilrettelæggelsen i begge lande. Danmark har meget flade hierarkier. ”Vi har erfaret, at sygeplejersker har mere ansvar end i Tyskland. Som følge heraf bliver de også respekteret på en helt anden måde. Her skulle vi måske bløde de tyske hierarkier lidt op,” siger Dirk Rades.
Udover at lære af hinanden var der også andre fordele ved at deltage i Interreg-projektet. Udvikling af nye ideer inden for behandling og sundhedsvæsen, implementering af en række videnskabelige undersøgelser, test af digitale løsninger i samarbejde med virksomheder, publicering af artikler i internationalt anerkendte tidsskrifter – intet af dette ville have været muligt i dette omfang uden involvering i et Interreg-projekt. "Det ville ikke have været muligt uden den dansk-tyske holdånd, uden gensidig inspiration og uden den økonomiske støtte fra Interreg," forklarer Dirk Rades. Han og Troels Kjær peger også på vigtigheden af en god projektorganisering. Når et professionelt team tager sig af den administrative og organisatoriske ledelse og har styr på det hele, kan projektdeltagerne koncentrere sig fuldt ud om deres forskningsopgaver.
Erfaringerne med NorDigHealth er så gode, at de involverede i projektet ønsker at fortsætte. De er i øjeblikket ved at forberede et nyt projekt. ”Nøgleordet for den fremtidige udvikling inden for sundhedsvæsenet er ’digital'. Ikke bare fordi afdelingsledere eller professorer ser det sådan, men fordi patienterne forventer det,” siger Troels Kjær. Udviklingen på det digitale område går hastigt frem og åbner op for en række muligheder, især gennem mobile enheder, der kan bruges i eget hjem. Især tiden siden covid-19 har vist vigtigheden af digitale teknologier i sundhedsvæsenet, og at de kan yde et godt bidrag til at løse problemer.
Busserne kører til medio december i Lübeck, men de kører på forskellige ruter. Hvis du spotter en af busserne med infoposter på gabsiden må du gerne fotografere bussen og sende foto til dike@regionsjaelland.dk. De første fem der sender fotos af busseren til NorDigHealth-sekretariatet få en lille overraskelse.