En stærk partner til samarbejde på tværs af grænser
Nyheder • by Dirk Keil
I Nordtyskland findes godt 500 virksomheder, universiteter og forskningsinstitutioner indenfor bioteknologi, sundhedsteknologi og farmakologi. Life Science Nord er et netværk, der forbinder disse institutioner, styrker vidensdeling og agerer interesseorganisation for 260 aktive medlemmer indenfor branchen. Dermed er Life Science Nord en vigtig spiller indenfor innovation og erhverv, og også en vigtig del af delstaterne Hamburg og Slesvig-Holstens økonomiske politik om at skabe synergi og øge innovation og værdiskabelse ved at forbinde aktører fra erhverv, videnskab og politik. Kombinationen af netop erhverv, videnskab og politik gør at Life Science Nord bidrager til innovation og vækst i Nordtyskland. Netværket opstod i 2004 og består af to søjler: Netværksmanagement og en støtteforening. I netværket tilbydes der tools og services til aktører, og støtteforeningen er rygraden for hele organisationen. Som medlem af Life Science Nord får man hjælp til at netværke på tværs af fagområder, etablere innovative virksomheder samt rådgivning angående støtteprogrammer. Målet er at gøre vejene fra forskning til udvikling og produktion kortere. Netværket sørger for innovativ vidensdeling og varetager life science-branchens interesser i delstaterne Slesvig-Holsten og Hamburg.
Åbner døre til omverdenen
Life Science Nord understøtter etableringen af innovative virksomheder og startups, opsætning og gennemførelse af strategiske projekter, herunder også internationale forbindelser.
Netværkets motto er: ”Vi åbner dørene for Jer på internationalt plan”. Det indebærer at hjælpe med at oprette forbindelse til kontakter på tværs grænser. I dag er forskning, udvikling og produktion i medicin, bioteknologi og farmakologi næsten utænkeligt uden international vidensdeling og samarbejde.
Det viser sig også i Life Science Nords arbejde, fortæller projektmanager for innovation og teknologi i Life Science Nord, Dr. Anna Eckers:
- Internationalt samarbejde er en nødvendighed, og det er meget højt prioriteret i vores netværk. Personligt var jeg aktiv i Interreg-projekterne BONEBANK og BFCC, der havde fokus på behandling af knogler. I disse projekter kunne vi mærke forskellene indenfor EU, men også hvordan vi har kunnet skabe nye løsninger på tværs af landene. Især med hensyn til dataudveksling på sundhedsområdet er vi langt fra færdige, men disse projekter skabte en masse merværdi i vores netværk, fortæller hun.
Udover europæiske samarbejde, så har Life Science Nord også fokus på internationalt samarbejde med Kina, USA og Japan, hvilket blandt andet ses i projektet MAGIA. Med det understøttes især de små- og mellemstore virksomheder i netværket i processen med at få adgang til disse lande.
Life Science Nord og NorDigHealth
Et andet tværnationalt projekt som Life Science Nord er involveret i, er NorDigHealth. Siden 2019 har Life Science Nord været netværkspartner i projektet, hvor netværk i Danmark og Tyskland er aktive på tværs af grænsen. Forskere fra begge lande undersøger, hvordan sundhedsteknologier kan hjælpe borgere til en sundere livsstil.
Sundhedsteknologier og især mobilteknologier er af voksende betydning i fremtiden. Her peger Dr. Eckers på digitale infrastrukturer i sundhedsvæsenet, der er af stor betydning, især for landlige områder.
- Siden medio 2020 er der blevet givet en økonomisk fordel for virksomheder, der arbejder med digitale sundhedssystemer i Tyskland, og det har gjort dette arbejdsområde meget attraktivt for især tyske start-ups. Her opstod der helt nye forretningsmodeller og markedschancer, siger hun og fortsætter:
- Et meget vigtigt fremtidsemne er også digitalisering i præcisionsmedicin (medicin tilpasset den enkelte ud fra genetisk information, red.). Her har vi siden starten af 2020 været med til at skabe forbindelser mellem personaliserede løsninger, idéer og virksomheder i farmakologi, bioteknologi og medicinteknologi. Vi startede projektet P.I.L.O.T., og her skaber vi regional og international basis for at videreudvikle mobilteknologier og individualiserede løsninger i Nordeuropa, men også internationalt.
De danske og tyske forskere i projektet NorDigHealth er nu i deres sidste år af deres fælles treårige forskning. Der er blevet opnået mange resultater, men der meget mere sundhedsteknologi, der skal arbejdes med, og derfor er der et stort ønske om at fortsætte den tværnationale forskning og samarbejde. Måske opstår der nye muligheder for at videreudvikle samarbejdet i forlængelse det nuværende.
Dr. Eckers siger:
- Fra Life Science Nord og vores aktørers side er der stor interesse for internationale projekter og transnational samarbejde. Vi er ”netværkere” og multiplikatorer, og derfor er emner, som det europæiske forskningsprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, såvel som andre lignede programmer, meget interessante for os. Vi er åbne for projekt- og samarbejdsideer, slutter hun.