Digitale systemer er en stor mulighed for ældre og sårbare
Nyheder • by Dirk Keil
- Der findes alarmsystemer som ældre kan bruge til at ringe om hjælp, hvis de styrter i deres bolig. Disse systemer er allerede i dag med til at hjælpe mange med at bo længere og mere sikkert i deres egen bolig. Det er en god start, men der er en kæmpestor mulighed i endnu større udvikling af digitale teknologier og understøttelsessystemer.
Sådan siger Gabriele Beier, medarbejder i afdelingen for erhverv og sociale anliggender ved Hansestadt Lübeck. Hun ser også muligheder i brug af for eksempel en digital medicinboks.
- Men ved alle teknologiske udviklinger er det vigtigt at inddrage brugerne, at informere dem om for og imod ved de forskellige tekniske udviklinger. Her er det vigtigt, at alle parter arbejder tæt sammen – og at alt sker med patienternes interesser i fokus, siger Gabriele Beier.
Hun har erfaringer med dette, da hun er ansvarlig for implementeringen af den sammenhængende kommunale strategi ”At bo hjemme i alderdommen – Bliv ældre i Lübeck”.
To mønsterprojekter i Lübeck
Den kommunale strategi blev udviklet af byrådet i Lübeck, og med baggrund i de demografiske ændringer. Strategien er at fokusere mere på boligen og dens voksende betydning i kraft af vores stigende levealder, der betyder, at vi tilbringer mere og mere af vores tid i hjemmet.
For at skabe forudsætninger for et langt liv med selvbestemmelse i egen bolig og i området, de ældre kender, er der behov for et netværk af hjælpe- og rådgivningstjenester, kommunikation, infrastruktur og præventionstilbud. Derfor har Hansestadt Lübeck implementeret to mønsterprojekter: Rådgivningskontoret ”At bo hjemme i alderdommen” og projektet ”Præventive besøg derhjemme”.
At bo hjemme i alderdommen
Rådgivningskontoret ”At bo hjemme i alderdommen” er et centralt mødepunkt for ældre borgere, og derudover for deres pårørende, naboer og institutioner i det lokale område.
I dette projekt samarbejder afdelingen for sociale anliggender ved Hansestadt Lübeck, de fire største regionale boligselskaber, et ejendomsselskab og lejer-foreningen Lübeck. I august 2020 stiftede de foreningen „Wohnen im Alter e.V.“ (At bo hjemme i alderdommen).
Foreningen rådgiver ældre borgere og deres pårørende om ældrevenlige ombygninger, tekniske hjælpemidler og finansiering. Boligselskabernes medarbejdere uddannes til certificerede boligkonsulenter og står til klar til at hjælpe:
- Rådgivningen er for alle interesserede. Konsulenterne organiserer gruppemøder, rundvisninger i udstillingen, foredrag om emnet alderdom, og de deltager ved messer. Det generelle mål er at tilpasse de eksisterende boliger til aldersmæssige behov”, siger Gabriele Beier.
Men corona-situationen satte en stopper for aktiviteterne i den nystiftede forening. Fysiske møder var ikke muligt, men de planlagte aktiviteter var ikke velegnede til at omlægge til virtuelle møder:
- Vi venter nu til april eller maj, fordi corona gav os nye problemområder med hensyn til digitalisering og nye teknologier, siger Gabriele Beier.
Hun peger på, at man kan ikke komme i kontakt med nogle grupper af ældre mennesker med brug af digitale medier.
- Derfor er det vigtigt ved brug af denne teknologier at man altid inddrager brugeren. Teknologien er nød til at være let at bruge, lyder det fra Gabriele Beier.
Præventive husbesøg
Ved projektet ” Præventive husbesøg” får ældre borgere, der er over 65 år og bor i Lübecks bydel Moisling, tilbudt muligheden for tre besøg, hvor uddannede konsulenter kommer hjem til dem. Konsulenterne agerer som en guide, der hjælper de ældre borgere igennem de lokale støttemuligheder, der kan hjælpe dem til at bo i deres egen hjem længst muligt. Deres samtaler er fortrolige og uafhængige af udbydere eller sponsorer, og de er gratis for borgerne. I samtalerne kan borgerne tale om deres problemer og bekymringer, eller også om forebyggende sundhedsarbejde og om praktiske spørgsmål, for eksempel hvordan deres lejlighed kan tilpasses til deres nye behov i takt med at de bliver ældre. Dette mønsterprojekt er et samarbejde mellem afdelingen for sociale anliggender og sundhed samt med Hansestad Lübeck, seks sygesikringsselskaber, geriatrisk forskningsgruppe ved Røde Kors Sygehus Lübeck og Caritas Lübeck, hvoraf sidstnævnte gennemfører husbesøgene.
Potentiale i teknologisk udvikling og international samarbejde
Teknologisk udvikling medfører et stort potentiale for at støtte ældre, syge eller handikappede mennesker, så de kan bo hjemme i længere tid. Tekniske systemer på medicin- og sikkerhedsområdet, såvel som smart-home-teknologier, byder på mange muligheder: De kan øge sikkerheden derhjemme (alarmsystemer, opdage eventuelle faldulykker, brandbeskyttelse, intelligente døråbnings- og belysningssystemer), de kan gør husarbejde lettere, og det kan understøtte sundhedssektor og pleje (måling af værdier som blodtryk og puls, telemonitoring, telemedicin og telepleje). Alle disse alderstilpassede digitale hjælpesystemer bidrager til at ældre kan bo længe i eget hjem. Forskningssamarbejde på tværs af grænser, som det dansk-tyske Interreg-projekt NorDigHealth, hjælper til at teste nye metoder og produkter ud fra forskellige nationale perspektiver. Derudover opstår der netværk af offentlige og private aktører fra sundhedsbranchen. Derved opnås der win-win-effekter i begge lande.