CT-scanner i ambulance skal redde patienter med stroke
Nyheder • by Marie Kjempff
Video: Emma Kjeldsen
Det anslås, at der er omkring 12.000 strokes i Danmark om året. Stroke er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen, og det er den fjerdehyppigste dødsårsag herhjemme.
Et fællesprojekt i Danmark og Nordtyskland vil forske i mulighederne for at redde flere stroke-patienters liv. Projektet hedder ’Mobile Stroke Unit’ og er støttet af EU-midler fra Interreg. ’Mobile Stroke Unit’ kan oversættes til et mobilt strokekøretøj.
For når det kommer til stroke-behandling, så kan hurtig diagnosticering og behandling være altafgørende.
- I stroke bruger man udtrykket ’time is brain’, og det er fordi behandlingen er virkelig tidskritisk. For hvert minut der går, dør der 2 millioner hjerneceller. For hvert minut der går, så taber man funktion efterfølgende, forklarer Troels Wienecke, specialeansvarlig overlæge på Neurologisk Afdeling i Roskilde og leder af den danske del af studiet.
I videoen øverst kan du se og høre Troels Wienecke og de tyske partnere i projektet fortælle mere om ’Mobile Stroke Unit’.
CT-scanner på hjul
’Mobile Stroke Unit’ går ud på at installere en CT-scanner i en særlig ambulance – den såkaldte mobile stroke unit, der skal supplere normale ambulancer, der kører ud til en person med stroke.
Det kommer især borgere til gode, der bor langt væk fra hospitalet og dermed har længere transporttid.
- Der kan vi bruge tiden ved at sende en mobile stroke unit i retning af den indkomne ambulance. De kan gøre holdt eksempelvis på en parkeringsplads på en motorvej, skifte patienten over i CT-scanneren, få diagnosticeret og behandlet lynhurtigt, forklarer Troels Weinicke.
På den måde kan diagnosen stilles allerede inden patienten kommer til hospitalet
- Så kan vi finde ud af om der er tale om en hjerneblodprop eller en hjerneblødning. Behandlingen af begge dele er tidskritisk, men behandlingen er forskellig, siger Troels Weinecke og uddyber med eksempler:
- Har man eksempelvis behov for medicinsk behandling, trombolysebehandling, vil man måske spare 30 minutter. Har man behov for den mekaniske behandling, hvor man trækker blodproppen ud mekanisk, så sparer man måske helt op til 75 minutter. Og tid sparet, svarer til sparede hjerneceller, siger han.
Det tyske ben af forskningen
Den tyske del af forskningsprojektet bliver varetaget af overlæge Dr. Georg Royl og Prof. Dr. Peter Schramm fra Klinik for Neurologi ved Universitetshospitalet Schleswig-Holstein i Lübeck.
Dr. Georg Royl ser store muligheder i en MSU-ambulance i den nordtyske region, såvel som i Region Sjælland, da begge er landlige områder med store afstande.
Ikke nok med at behandlingen kan gå i gang med det samme, så kan patienten også bringes til det rette hospital, da ikke alle hospitaler tilbyder samme behandling:
- Begge aspekter er vigtige, fordi man sparer dyrebar tid, og dermed er chancen højere for at patienten slipper med færre mén eller handikap efter et stroke, siger Dr. Georg Royl.
Selvom Danmark og Nordtyskland har samme tilgang til stroke-behandling, så er der logistiske forskelle, blandt andet i opbygning af sundhedssystemer og infrastruktur. Men på trods af forskellene, og måske endda på grund af dem, giver det tværnationale samarbejde stor mening til begge sider i projektet.
- Samarbejdet med Danmark er dejligt, det er spændende at dele viden med danske kollegaer, og vi lærer meget fra hinanden ved at sammenligne specielle aspekter ved Danmark og Tyskland, lyder det fra Georg Royl.
Og det er Troels Weinecke enig i:
- Selvom vi ikke er helt identiske, så vil vi kunne lære af hinanden.
Fremtidsmulighederne er store
Den demografiske udvikling i Europa gør, at der kommer til at være stor efterspørgsel på forbedret stroke-behandling.
- Vi går i en retning af, at vi lever længere. Stroke er typisk noget der rammer den ældre befolkning, og derfor vil udgifterne til stroke stige med 44 procent frem til 2040, så vi har brug for en hurtigere akutbehandling, og vi skal investere i det nu, så vi er klar, når vi begynder at få mange ældre, lyder det fra Troels Weinecke.
De to forskerkolleger kan i hvert fald hurtigt blive enige om det kæmpe potentiale, der ligger i ’Mobile Stroke Unit.
- Ved et stroke, tæller hvert sekund. Jo hurtigere vi kan give den optimale behandling til hver patient, desto bedre. Derfor ser jeg en kæmpestore muligheder i dette projekt, lyder det fra Dr. Georg Royl.
Et lignende svar lyder fra Troels Weinecke:
- Vi redder mange nu, men tænk, hvis vi kunne redde mange flere, siger han.
Mobile Stroke Unit-projektet går ud på at lave forarbejdet til at kunne teste en mobil CT-scanner i en særlig ambulance. Alt efter resultaterne af dette vil der være mulighed for at få en mobile stroke unit som en del af beredskabet i Region Sjælland og Lübeck.
Mobile stroke units er et kendt fænomen, og de kører blandt andet i Berlin i Tyskland og i Norge.
Se meget mere om Interreg-projektet ’Mobile Stroke Unit’ i videoen her eller øverst i artiklen.
Fakta:
- Hvert år bliver ca. 12.000 danskere indlagt med et stroke. Det svarer til ca. 33 personer om dagen.
- I alt oplever 1 ud af 7 danskere at få et stroke i et livsforløb.
- I dag er stroke den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap.
- Dødeligheden inden for de første 30 dage efter et stroke er 6% for blodprop og 25% for blødning i hjernen.
- I Danmark lever mere end 90.000 personer med diagnosen stroke.
- Stroke fører til mange forskellige, ofte alvorlige fysiske og mentale handikap
- 30% af de personer, som får et stroke, er under 65 år.
- Stroke optræder omtrent lige hyppigt hos mænd og kvinder.
- De fleste tilfælde af stroke (85%) skyldes en blodprop i hjernen. De øvrige tilfælde skyldes blødning i hjer-nen (15%).
- Stroke er årligt årsag til 600 nye tilkendte førtidspensioner i Danmark.
- Erhvervsaktive personer med stroke har årligt 500.000 flere sygedage end erhvervsaktive personer uden stroke. Det svarer til 2% af alle sygedage.
- Hvert år koster stroke det danske samfund 2,03 mia. kr. i behandling og pleje (2015-priser).
Kilder: Apopleksiregister, D. Årsrapport 2019. Flachs, E.M., et al., Sygdomsbyrden i Danmark: sygdomme. 2015: Sundhedsstyrelsen. Goyal, M., et al., Endovascular thrombectomy after large-vessel ischaemic stroke: a meta-analysis of individual patient data from five randomised trials. Demant, M.N., et al., Temporal trends in stroke admissions in Denmark 1997–2009.