Blærerøv eller prøvekanin - kender du typen?
Nyheder • by Nina Matthiesen
Kender du typen, der går med to ure på én gang – et på hver arm? Sådan en stil vil nok få eksperterne Anne Glad og Flemming Møldrup fra det populære tv-program til at gætte i retning af blærerøven Mads Christensen, der blandt meget andet er kendt for dobbelt-op på Rolex. Her hos NorDigHealth er det en noget anden type, der går med to ure, nemlig vores studentermedarbejder Pippi Bjørck, og det handler om sund livsstil.
For Pippi er i gang med en intern test af et nyt stykke sundhedsteknologi: GoBe3-uret. GoBe-urene måler, hvor mange kalorier, du forbrænder, og hvor mange du indtager – og det er særligt den sidste funktion, Pippi har fokus på. Det er nemlig nyt, at et smartwatch kan måle, hvad du spiser, og derfor tester Pippi over de næste seks uger på sig selv og 10 andre interne testpersoner, hvordan det virker – før vi beder borgerne om at deltage i studier af uret.
Pippi har tidligere testet og valideret GoBe2-uret, hvor hun sammenlignede urets målinger med en manuel måling af sit kalorieindtag. Det indebar blandt andet, at alt, hvad hun spiste – fra rugbrød og agurk i madpakken til grøntsager og kød i gryderetten - skulle vejes, måles og logges i appen LifeSum. Det kan du læse mere om her. Testen viste, at GoBe2-uret afveg med 10-11% i forhold til LifeSum-appens beregning af mængden af kalorier, Pippi indtog. I forhold til makrofordelingen afveg GoBe2’s målinger kun med 2-3 pct. Det vil sige, at uret er relativt godt til at skelne mellem, om det er kulhydrater, fedt eller protein, brugeren indtager.
”Det nye GoBe3-ur er opdateret på flere punkter i forhold til GoBe2, så jeg glæder mig til at teste uret og se, om jeg kan mærke forskel. For eksempel om afvigelserne i forhold til kalorieindtaget er blevet mindre, og om uret er blevet hurtigere til at logge indtaget. Med GoBe2 var der en forsinkelse på op til flere timer fra man spiste noget og til uret målte forbrændingsprocessen og loggede kalorierne,” fortæller Pippi, da hun forklarer processerne i uret og forløbet af testen.
Prøvekaniner spiser frugtstænger
Derudover har Pippi tænkt sig at bede hver af de interne testpersoner om at spise en frugtstang på det samme tidspunkt hver dag i den uge, de tester uret.
”Det er nyt og sjovt i den her test. Det bliver så interessant at se. Hvis du spiser en frugtstang hver dag kl. 7, hvornår optages den så i kroppen ifølge GoBe-uret? Tager det lige lang tid hver dag, eller er det forskelligt? Så både forskellen fra dag til dag, men også den fysiologiske forskel fra person til person. Ved at lave det her åbner man for en masse nye tests, man kan lave - i forhold til det, vi har lavet tidligere.”
Og mens testpersonerne skal gå med ét ur i syv dage og samtidig logge i LifeSum-appen, hvad de spiser, så uret og appens målinger kan sammenholdes, som det også blev gjort med GoBe2-uret, så laver Pippi selv en Mads Christensen og går med to af de nye GoBe-ure på én gang.
”Det er for at se, om urene viser det samme, eller om der kan være afvigelser fra ur til ur. Jeg vil også prøve at gå med GoBe3-urene og et GoBe2-ur samtidigt for at se, om der er forskel på, hvordan de to versioner logger det, jeg spiser,” forklarer hun.
Så der må Mads Christensen se sig slået af den dedikerede forsker-type in spe med i alt tre ure på en gang. Det hele for at sikre, at vi i NorDigHealth har en god forståelse af sundhedsteknologien, før vi sender den ud til borgerne.
Arbejdet med GoBe-urene sigter nemlig på, at urene kan bruges af borgere, der får mulighed for at forbedre deres sundhed, hvis de kan følge deres eget kalorieindtag på en nem måde. Det kan eksempelvis være overvægtige borgere, der kan bruge uret som hjælp til at tabe sig, eller syge og småtspisende ældre borgere, der kan se, hvor meget mere de skal spise for at få det bedre.
Derfor er næste skridt, når Pippi og kontrolgruppen på ti personer har testet urene, at de i et længere forløb på fire til seks måneder udleveres til overvægtige borgere.
Følg med her og på NorDigHealths Facebook-side, hvor vi løbende opdaterer med nyt om studiet af GoBe-urene.
Fotos:
Kathrine Bruun Thude
Mads Christensen
Pippi Jonassen Bjørck