Øjensygdomme og Covid-19

Nyheder • by

Coronasituationen har påvirket NorDigHealths forskning og studier – også studierne i øjensygdomme, som finder sted på begge sider af grænsen.

Fra Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde fortæller læge og Ph.d.-studerende Anders Jürs, at man i 14 dage lukkede forskningen ned, da Covid-19 brød ud. Nu er afdelingen åben igen, og forskningen fortsætter - men under hensyntagen til coronasituationen og at nogle patienter eksempelvis ønsker at opholde sig så kort tid som muligt på afdelingen.

På Øjenklinikken ved Universitetsklinikken Slesvig-Holsten i Lübeck, som samarbejder med afdelingen i Roskilde, var konsekvenserne for forskningen længerevarende.
”I toenhalv måned lukkede vi helt ned for forskningen. Først på grund af den statslige lockdown, men selv efter at den blev løftet, så turde mange patienter ikke nødvendigvis at komme ind på klinikken igen. Men nu er vi 100 procent tilbage,” siger professor dr. Mahdy Ranjbar.

Vi kender fortsat ikke coronavirussen eller konsekvenserne af den fuldt ud - heller ikke i forhold til øjensygdomme. Men Øjenforeningen i Danmark har udgivet en artikel om corona og øjensygdomme.

Det var den kinesiske øjenlæge Li Wenliang, der i december 2019 begyndte at advare sine kolleger om, at der kunne være en ny SARS-lignende virus i omløb. Der er beskrevet flere tilfælde med patienter, hvor COVID-19 har ført til øjenbetændelse. Den øjenbetændelse, der ses som følge af COVID-19, ligner en almindelig virus-øjenbetændelse med tåreflåd og rødme.

Artiklen understreger, at det er vigtig, at man ved akutte øjenproblemer fortsat søger øjenlæge – trods corona og den smitterisiko, der er ved kontakt med sygehusvæsenet. Det gælder fx ved:

  • Smerter i øjet
  • Nedsat syn
  • Udfald i dit synsfelt
    • Både kortvarige, tilbagevendende udfald og blivende udfald
    • Mørkfarvning i synsfeltet (skyggefornemmelse)
  • Fremmedlegemefornemmelse i øjet
  • Uklarheder i synsfeltet, som ikke kan blinkes eller skylles væk
  • Skarpe lysglimt der ikke kan forklares af omgivelserne
  • Nedsat bevægelighed eller smerter ved bevægelse af øjet

Oplever du et af ovenstående problemer, bør du ikke udskyde dit besøg hos øjenlægen, skriver Øjenforeningen i artiklen. De kan være tegn på en alvorligt, synstruende tilstand, der kræver, at du bliver undersøgt af øjenlægen inden for kort tid. Kun øjenlægen kan vurdere dine symptomer og iværksætte en eventuel nødvendig behandling.

Men artiklen understreger også vigtigheden af, at alle ikke-akutte konsultationer udskydes. Den primære årsag til, at man bør undgå øjenklinikker er, at der er risiko for at blive smittet af personer, der er syge, men endnu ikke udviser symptomer. Langt de fleste øjenpatienter er også ældre – også patienter med øjensygdommen AMD, som NorDigHealth forsker i – og ældre er mere udsatte ift. coronasmitte.

Øjenforeningens artikel om øjensygdomme og corona er senest redigeret den 24. april 2020. På baggrund af corona-situationens løbende udvikling tager vi forbehold for, at dele af informationerne muligvis ikke længere er aktuelle.

Læs Øjenforeningens artikel her.

Go back