Tysk studie om AMD: Bliver færdig med at teste patienter til foråret
Nyheder • by Søren Riisøe-Hansen
For 44 patienter med AMD har den månedlige kontrol ved øjenlægerne på Lübeck Universitetshospital været en smule anderledes, end den plejer. De har nemlig været med til at teste appen Alleye, som skal bruges til at overvåge udviklingen af øjensygdommen AMD. Det foregår som en del af NorDigHealth, og det er overlæge Mahdy Ranjbar, som står for at teste appen i Lübeck. Her er det lykkedes ham at finde i alt 44 patienter, som gerne vil deltage, og af dem har seks været med i mere end 12 måneder nu.
Og idéen er, at patienterne løbende kan overvåge deres sygdom og ikke nødvendigvis skal vente indtil de ellers havde tid til en fast kontrol ved øjenlægen, og det har stort potentiale, mener Mahdy Ranjbar.
- Man kan maksimalt behandle AMD-patienter en gang hver fjerde uge med indsprøjtninger. Får man det oftere, får man en overdosis. Derfor har patienterne en kontrol i kalenderen en gang om måneden. Men måske er der en patient, som kommer til en kontrol, hvor alt er i orden, og derfor ikke får en indsprøjtning. Til næste kontrol, en måned efter, er alt stadig i orden, og patienten får derfor ingen indsprøjtning. Så går han hjem og skal vente fire uger til den næste kontrol. Men allerede efter en uge er der noget galt. Teoretisk havde denne patient skullet vente tre uger, også fordi han måske ikke selv lægger mærke til, at der er noget galt. Men med appen kan han kontrollere sig selv og henvende sig til hospitalet for at blive behandlet med det samme, forklarer Mahdy Ranjbar, som understreger, at det er tanken, at det først bliver muligt efter et nyt studie, altså om nogle år.
Et vigtigt aspekt i forskningen i Lübeck er også at finde ud af, hvilke patienter der er egnede til at bruge appen. Eksempelvis kræver det, at man er mentalt fit og har sin motorik under kontrol – AMD-patienter med andre sygdomme, såsom Parkinsons, kan altså ikke bruge appen. Øjenlægerne i Lübeck vurderer, at omkring 20 procent af deres AMD-patienter kan betegnes som ideelle patienter med alle forudsætninger for at bruge appen selvstændigt.
Efter planen er patienterne færdige med at teste appen i marts 2021. Herefter skal dataene og erfaringerne analyseres.