Hvordan kan man minimere bivirkninger af strålebehandling?
Nyheder • by Dirk Keil
For det viste sig, at både de patienter, der testede app’en, og dem i kontrolgruppen, havde færre bivirkninger end normalt.
- Vi har ikke kunnet se, at patienterne, som brugte ReminderApp havde en større fordel af det. Men hvad vi kunne se var, at alle patienter havde gavn af at deltage i studiet og at alle havde færre bivirkninger end normalt – og det er selvfølgelig et meget fint resultat, siger Inga Zwaan, læge ved Klinik for Stråleterapi i Lübeck, som arbejder under ledelse af overlæge professor Dirk Rades og sammen med studiekoordinator Liv Dollmann i dette studie.
Inga Zwaan havde forventet, at gruppen der brugte app’en ville have færre bivirkninger end gruppen, der ikke brugte app’en.
Alvorlige bivirkninger for patienten
ReminderApp er tiltænkt patienter, der har modtaget strålebehandling af tumorer i hals- og hovedområdet. Strålebehandlingen skader huden og mundens slimhinder meget, og patienten får derfor ofte bivirkninger:
- Mellem 86 og 100 procent af patienterne får betændelse af huden eller slimhinderne i en eller anden grad, lyder det fra studiekoordinator Liv Dollmann.
Det er ikke kun meget smertefuldt, det mindsker også livskvaliteten betydeligt. Derudover er det nødvendig at afbryde strålebehandlingen, når betændelsen er for alvorligt.
Bivirkninger som mucositis, betændelsen af mundens slimhinde, er ikke kun ubehageligt og smertefuldt, den påvirker også indtagelsen af mad - og nogle gange gør det den helt umuligt. Derfor får patienterne ofte en sonde i maven, så de kan få tilstrækkelig næring via denne sonde, som er placeret på mavens hud. Den anden typiske bivirkning er radiodermatitis, der er en betændelse af huden.
Patienter glemmer pleje efter behandlingen
ReminderApp’en installeres på patientens smartphone, og skal huske patienterne på at gennemføre den omfangsrige pleje, der er nødvendig efter strålebehandlingen for at undgå disse ubehagelige bivirkninger.
- For at minimere bivirkningerne så meget som muligt, er det vigtigt at gennemføre regelmæssig hudpleje og pleje af mundens slimhinder – fire gange om dagen. Det er meget, og det kræver meget disciplin af patienten. Men vi anbefaler at gennemføre plejen profylaktisk (forebyggende, red.) fra begyndelsen af, selvom huden og mundens slimhinder endnu ikke er påfaldende, siger Inga Zwaan.
I begyndelsen af de seks ugers behandling er bivirkningerne i det fleste tilfælde ikke mærkbare, og derfor glemmer patienterne nogle gange den omfangsrige pleje. Og det var ud fra dette, at tanken om at minde patienterne om pleje med en app opstod. Med app’en følger der også en detaljeret vejledning til plejen.
Sammen med firmaet Nextlabel i Lübeck blev appen udviklet, og siden efterår 2020 er den blevet testet i Lübeck. Først har 30 sunde frivillige testet appen, og nu har 28 patienter også deltaget i undersøgelsen.
App’en har tre funktioner: Den fungerer som en slags vækkeur, der minder patienten om at gennemføre plejen fire gange om dagen, appen giver også vejledning til den korrekte pleje og til sidst bekræfter den gennemførelsen af plejen og patienten få en lille belønnings-ikon.
Alle data, der opstår i sammenhæng med brug af app’en, bliver kun gemt lokalt på mobilen, og alle informationer om patienterne bliver anonymiseret.
- Vi ledsager patienterne meget intensiv igennem hele behandlingens forløb, og i begyndelsen og i afslutningen af undersøgelsen laver vi en omfattende høring af patienterne med hensyn til deres livskvalitet, siger Inga Zwaan
Liv Dollmann siger at: ”undersøgelsens mål er at finde ud om brug af ReminderApp bidrager til en forbedring i hensyn til standardbehandlingen – uden app eller ej. Og her skal man huske, at appen ikke er en behandling, men en tilføjelse til dette”.
App med blandede forklaringer
Men hvad er forklaringen på, at det ikke kun var patienter med appen, der fik færre bivirkninger, men at det samme også skete i kontrolgruppen, der ikke brugte app’en.
- Der er flere hypoteser, der prøver at forklare dette uventede resultat, siger Inga Zwaan.
En hypotese er, at alle patienterne er mere opmærksomme på plejeproblematikken bare fordi de deltager i en videnskabelige undersøgelse – og derfor bestræber sig for at gennemføre plejen så godt som muligt.
Ved siden af dette mellemresultat var der også en anden overraskende erkendelse, siger Inga Zwaan:
- App’en er i princippet en rigtig god idé, men måske er den ikke vel egnet til alle. Især ældre patienter har det svært med at bruge den. De fleste af vores patienter er i midten af tresserne og derover – og mange har ingen smartphone, nogle ikke en gang en mobiltelefon.
Afslutningsvis siger hun:
- Selvom det ikke kunne påvises indenfor vores undersøgelse, at app’en mindskede bivirkningerne, så håber vi dog at denne app kan være en vigtigt hjælpemiddel for patienterne, mens de får strålebehandling.